Latin: Meleagris gallopavo
                 turkey, toms, gobblers
                turkey, toms, gobblers
              
                 dinde, dindon, dindonneau
                dinde, dindon, dindonneau
              
                 tacchino
                tacchino
              
                 Truthahn, Puten-
                Truthahn, Puten-
              
                 pavo
                pavo
              
                Grupper inom
                Kalkon }:
              
              
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Kalkoner (Meleagridae) är en familj i ordning höns-fåglar, med två arter i Nord- och Centralamerika, vanlig kalkon och påfågelkalkon. De blir meterhöga och lever i tempererade, subtropiska & tropiska skogar-buskmarker.
Kalkon förekommer vild (södra USA, norra Mexico) och som tamfågel. Tamkalkonhannar kan väga upp till 16 kg (vilda 10 kg). Tamhönor blir s.k. "minikalkoner" och är de som oftast säljs hela i butikerna och väger då 3-5 kg. 
Hanen (fr. dindon) är glänsande blåsvart med mörkbruna och vita inslag, honan är ljusare. Huvudet är blekgrått, medan näbb och hals är röda. Den för kalkon typiska utväxten, snodden, hänger ner över näbben. Hanen burrar upp sig vid parning och fäller upp stjärtfjädrarna likt en påfågel.
Kalkonkött är vitt, magert och lite torrare än t.ex. höna. Smaken är mild. Kalkon är klassik amerikansk mat t.ex. hel till jul och thanksgiving (am. helg). Kalkon säljs mest styckad och används som stekt, grillad, i grytor, strimlad i wokrätter, som smörgåspålägg, i sallader etc. I handeln finns även rökt kalkon, skivad, kalkonkorv, som färs etc.
Stektemperatur
| Ugns- | Innertemperatur | |||
| temp. | Röd | Medium | Välstekt | |
| Filé | 110°C | X | 67°C | 72°C | 
| Hel fågel | 170°C | X | X | 70°C | 
PRODUKTION KALKON
2017 producerades 6 miljoner ton kalkonkött i världen (exklusive vild kalkon och självhushållning). Under senaste 10-årsperiod ökade produktionen med 4%. Kalkon utgör 5% av all producerad tamfågel (läs mer > Om tamfågel). Största producent är i särklass USA med 2,7 miljoner ton svarande för 46% av världsmarknaden. Utöver i Nordamerika produceras kalkoner i Västeuropa med 3 Mton motsvarande 33% av marknaden. 
| Kalkon 2017 | Milj ton | Andel | 
| Nordamerika | 2,9 | 48% | 
| varav USA 94% | 2,7 | 46% | 
| och Kanada 6% | 0,2 | 3% | 
| Mellanamerika | 0,0 | 0% | 
| varav Mexiko 94% | 0,0 | 0% | 
| Sydamerika | 0,7 | 12% | 
| varav Brasilien 84% | 0,6 | 10% | 
| och Chile 11% | 0,0 | 1% | 
| Asien | 0,1 | 2% | 
| varav Israel 57% | 0,1 | 1% | 
| och Turkiet 35% | 0,1 | 1% | 
| Europa | 2,0 | 33% | 
| varav Tyskland 24% | 0,5 | 8% | 
| och Frankrike 20% | 0,4 | 7% | 
| Italien 16% | 0,3 | 5% | 
| Spanien 10% | 0,2 | 3% | 
| Polen 9% | 0,2 | 3% | 
| UK 8% | 0,2 | 3% | 
| Sverige | 0,0 | 0% | 
| Afrika totalt | 0,2 | 3% | 
| varav Tunisien 36% | 0,1 | 1% | 
| och Morocko 35% | 0,1 | 1% | 
| Oceanien | 0,0 | 0% | 
| Totalt 2017 | 5,9 | 100% | 
| Totalt 2008 | 5,7 | |
| Källa: FAOSTAT | 
Läs mer
Recept med Kalkon }
Det finns 10 recept med Kalkon }
- 
                
                    Sesamgrillad kalkonfiléTid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Dubbelpanerad kalkonschnitzel med kaprisTid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Kalkonbröst med sötpotatis och lökTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Gratinerat kalkonbröst med citronskyTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Dubbelpanerad kalkonschnitzel med yoghurtcole slaw och klyftpotatisTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Kalkonrulle med kycklingfärsTid: 1 tim 5 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Kalkonmiddag ā la ThanksgivingTid: 4 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    KalkonpyttTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Hel kalkon i ugn - grundreceptTid: 4 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Kalkonschnitzel med löksåsTid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara